Ezt megvetted?, avagy egy békavásár története

Ezt megvetted?, avagy egy békavásár története

Békabeli story - Kificamodott izlésem története

2017. május 07. - Tazio

1956-ban a FIAT bemutatta a 600-as alapjain épített Multiplát, amely- a kor elvárásai mellett- 6 személy szállítására volt alkalmas 3 sorban elhelyezett üléseinek hála. Őshazájában a 6 fő lehetett akár több is a Vespán közösen utazó papa, mama, gyerekek, kutya és csomagok felállásból kiindulva... Talán ez az autó volt az első egyterű, amely kis alapterületen biztosította egy nagyobb (olasz léptékkel mérve kisebb) család gyors (?), kényelmes (?) helyváltoztatását. Szép volt? Semmiképp!!! Úgy megy, mintha jönne, egy bálnát könnyedén bele lehet látni csak a szökőkút hiányzik a feje búbjáról. Vagy egy malacot, a kis sonkát formázó szélesítésekkel a kerékjáratok felett. De zseniálisnak zseniális volt ott és akkor? Határozott igen a válasz!!!

Ezt a két tulajdonságot illetve a 6 férőhelyet vitte tovább szellemi örökségként a közös név mellett az 1998-ban bemutatott utód. Az ős 3 sorban 2-2 ülés kiosztása helyett 2 sorban, soronként 3 egymás melletti ülőhely a rövid karosszériában. De milyen karosszériában! Már megjelenésekor erősen megosztotta a közvéleményt kinézete miatt, vagyis nem is nagyon osztotta meg, egyöntetűen rondának tartotta szinte mindenki. A neten közkézen forgott egy olyan "lélektapasz", amelyen a Mutipla képe szerepelt azzal a felirattal, hogy "Ha valaha úgy érzed ronda vagy és nem kellesz senkinek...gondolja arra, hogy ezt az autót is megvette valaki!" És volt aki megvette. Miért? Elment a józan esze?! Dehogyis, közel sem erről van szó, hanem mert beleült és megismerte a belső értékeit. Bennem már akkor megérett az elhatározás, hogy ha gyermekem lesz és családi járgány szükségeltetik nekem ilyen autó kell, mert tetszik. Igen, igen, kívülről is, sőt, kimondottan a "csúnyább" széria, amely a homlokán hordja a fényszóróit, a 2004-ben Stilo lámpákat kapott modelfrissítés, amelyen a laposan tartott orr részt megemelték és "autószerű" lett a kinézete, már kevésbé. Belátom van az a nézet ahonnan kicsit furán mutat a régebbi verzió, de a lapos motorháztető miatti oldalsó sziluett, a szív alakú hátsó lámpák, a domború hátsóajtón lévő térbeli Multipla felirat...ezek miatt vonzott a ráncfelvarrás- nevezzük inkább erős arcplasztikának- előtti verzió.

 (De az én véleményem nem ér, nekem az utolsó Ford Scorpio is tetszett a rovarszerű lámpáival, imádom a középsős óvodások kézműves- foglalkozásán kartonpapír hajtogatással, egy olló és ragasztó segítségével magalkotott régi doboz FIAT Pandát, sírva fakadtam mikor a Skoda átszabta a Yeti- kicsit a rali autók szúrófényeire és gyermekkoromban matchboxként birtokolt Marta Simca Ranchojára hajazó- orrszerkezetét... Szeretem a karakteres autókat, nem csak a klaszikus értelemben vett szép alkotásokat, tetszik ha egy kocsi mer egyéniség lenni, egyszóval baj van elég a fejben.  Ismerőseim megnyugtatására közlöm, hogy azért van még remény, egy Alfa Giulietta Spider szívem vágya, imádva birtokolnék egy akár régi, akár új Giulia-t míg egy Arna valószínüleg sosem fogja az autóparkomat gyarapítani. Szóval van még remény! Bár ha jobban belegondolok, neadj' Isten a sutito.it-én belebotlok egy garázsban felejtett, alig használt példányba ebből a vadházasságból származó torzszülöttből amit egy marék apróért meg egy cigirágóért hozzámvágnak... elég halvány az a reménysugár)

Ezen elhatározásomat megosztottam (későbbi) b. nejemmel, persze nem az első randin, akkor még próbáltam normálisnak látszani (kevés sikerrel), hanem később, amikor már kezdett komolyabban elfajulni a családalapítás gondolata kettőnk közt. Ő egyértelműen kijelentette mikor lelkesen mutogattam képeken és az utcán, hogy csúnya, én meg  bőszen magyaráztam, hogy nézze meg milyen jó belül, hárman egymás mellet tudunk utazni, középen az utóddal, nem kell elszeparálódnunk egymástól első- hátsó sorra, meg, hogy a Top Gear megválasztotta a legjobb családi autónak (arról hallgattam, hogy a legrondábbnak is), meg, hogy Schumacher is ilyennel fuvarozta a családot Ferraris évei alatt. A belsejével nem is volt kivetnivalója, de "Az a púp ott a szélvédő alatt..." A későbbi széria már az Ő izlésvilága szerint is elfogadható, megállapodtunk, hogy az akár még elképzelhető is családi verda szerepében, bár kijelentette, hogy az autóvásárlás az én reszortom, ebbe nem szól bele ha arra kerül a sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiat-multipla-jtd105.blog.hu/api/trackback/id/tr7512488573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása